ADATOK ÉS TÉNYEK

Bouwen in bestaande bouw: Palais Langheinrich

Project: Verbouwing van de onder monumentenzorg staande turnhal in het Palais Langheinrich, Mannheim

Bouwonderneming: Albert Altenbach Bauunternehmung GmbH & Cie.

MEVA systemen: Handbekisting AluStar, Ronde kolombekisting Circo

Planning en begeleiding: MEVA Schalungs-Systeme, Stuttgart

 
 
1
2
3
4
5
 

Projekt

Traditie raakt modern

In 1903 werd één van de meest opmerkelijke gebouwen van Mannheim uit 1846, 500 m van de watertoren van Mannheim vandaan, ingewijd als nieuw onderkomen van de turnvereniging TSV Mannheim. Het door de Mannheimer architect August Langheinrich ontworpen gebouw met de naam „Turnerburg“ verwierf internationale roem, want de ver omlaag getrokken daken met gedraaide gevels en erkers en de muren met het houten vakwerk met de balkons en de houten loggia’s deden nauwelijks vermoeden dat dit gebouw een turnhal was – één van de redenen om dit gebouw onder monumentenzorg te plaatsen.

Bouwen in bestaande bouw: traditie behouden – modern aangevuld
De bouwwerkzaamheden om het bouwwerk een andere functie te geven met exclusieve koopappartementen waren een enorme uitdaging. Er moest immers een combinatie ontstaan van een onder monumentenzorg staand gedeelte en een modern bijgebouw waardoor traditie en modern zouden samenvloeien. De voorgevel en de stalen constructie voor het dak
blijft behouden.

Kraanonafhankelijk, maar toch stevig: de AluStar handbekisting
Voor de omvangrijke verbouwingswerkzaamheden in het bestaande gebouw werd de lichte, maar stevige handbekisting AluStar gebruikt met dubbel kamerprofiel en ergonomische grijpstrip kraanonafhankelijk, want het gebruik van een kraan was vanwege het bestaande dak zeer beperkt mogelijk. Deze technische beperkingen, die typisch zijn voor het bouwen in bestaande bouw, waren voor Albert Altenbach Bauunternehmung GmbH & Cie. aanleiding om te kiezen voor de door MEVA voorgestelde oplossing met AluStar.

Pasvlakken tot een minimum beperkt, minder bouwwerkzaamheden
Dankzij het ruime AluStar-paneelassortiment konden pasvlakken en dus ook de omvang van de bouwwerkzaamheden sterk worden verminderd. Dit was vooral belangrijk op de bovenverdiepingen, dus op de plaatsen waar de stalen constructie uitgesproken is. In dit geval kwam alleen in situ betonbouw in aanmerking, zodat de woningen met afwisselende plattegrond konden worden ingedeeld. Ook in de kelderverdieping werden tussen bestaande pijlers en de gewelfde plafonds extra wanden van in situ beton opgetrokken . Op dit punt kwam de flexibiliteit van het systeem AluStar duidelijk naar voren, net als bij de schuin aflopende wanden in het trappenhuis en de liftschacht.

Betonoppervlak van topkwaliteit dankzij de kunststof bekistingsplaat alkus
De 100 % houtvrije vol kunststof bekistingsplaat alkus is standaard in alle MEVA wandbekistingen, ook in de handbekisting AluStar. Zij verandert haar oppervlaktestructuur ook na honderden stortfases niet, ze neemt geen vocht op en is chemisch stabiel zodat men van de eerste tot de laatste stortfase niet bang hoeft te zijn voor kwaliteitsverlies. Op foto’s van het bouwterrein is heel duidelijk te zien hoe gelijkblijvend hoogwaardig dit resultaat was.

Minder afzanding
Een bijkomend pluspunt biedt de vol kunststof bekistingsplaat op het vlak van scheidingsmiddelen: zij heeft veel minder scheidingsmiddel nodig dan conventionele houten platen en dit levert aanzienlijk en zichtbaar minder afzanding van het betonoppervlak op.

Kolommen in zichtbeton: flexibel met de Circo ronde kolombekisting
Voor de kolommen in de nieuwe woningen werd de ronde kolombekisting Circo in een stevige uitvoering van massief staal gebruikt. Zij zorgde voor feilloze resultaten in zichtbeton. De twee halfronde panelen van de Circo worden gewoon dichtgemaakt met het MEVA bekistingsslot, de doorsnede kan in stappen van 5 cm traploos worden.

 
 • MEVA Vakkennis & Referenties

  MEVA Vakkennis & Referenties

  Referenties over projecten in de utiliteits- en woningbouw, de hoogbouw, de constructiebouw und constructiebouw

 • Hoog boven Manchester

  Hoog boven Manchester

  Uiterlijk in 2020 vier appartementsgebouwen tot wel 202 m hoog: het cityproject ‘Deansgate Square’. Aan het werk voor in totaal 194 verdiepingen: het automatische klimsysteem MAC

 • Wiener Neustadt

  Wiener Neustadt

  Op- en afritten, wanden en vloeren in zichtbeton, veel balken, hoekige en ovale kolommen van zichtbeton, afgeronde buitenhoeken en afgeschuinde binnenhoeken.

 • Megaproject noordelijke rondweg

  Megaproject noordelijke rondweg

  De streek rond Zürich vormt een kruispunt van snelwegen uit alle richtingen. Deze dichtbevolkte regio heeft elke ochtend en avond niet alleen te maken met dicht transito- en doorgaand verkeer, maar ook met pendelverkeer.

Bekistinsplaat Volkunststofplaat alkus
MEVA Raamprofiel
... meer dan alleen bekisting
 •  Kies een taal

  Kies uw werelddeel en land Kies een taal (optioneel).

 •  Contact
 •  Zoek

  Zoek op onze site.

 •  Newsletter

  Ontvang elke maand onze newsletter.