GEGEVENS & FEITEN

Met de industriebekisting Mammut 350 tot 6 stortfases per week gestort

Project: 580 m lange buitenwand voor de dagbouwtunnel Katzensee aan de noordelijke rondweg Zürich, Zwitserland

Opdrachtgever: Bundesamt für Straßen ASTRA, Infrastrukturfiliale Winterthur

Bouwonderneming: Arge Nordring Los 4 met de bouwondernemingen Marti AG Zürich, Eberhard Tiefbau, STUTZ AG, Specogna en Hagedorn

MEVA systeem: Wandbekisting Mammut 350

Planning en begeleiding: MEVA Schalungs-Systeme, Seon, Zwitserland

 
 
1
 

Project

Megaproject noordelijke rondweg

De streek rond Zürich vormt een kruispunt van snelwegen uit alle richtingen. Deze dichtbevolkte regio heeft elke ochtend en avond niet alleen te maken met dicht transito- en doorgaand verkeer, maar ook met pendelverkeer. En dan staat het verkeer op de noordelijke rondweg van Zürich vaak helemaal stil. Zeker als je bedenkt dat deze rondweg met meer dan 100.000 voertuigen per dag tot de drukste wegen van Zwitserland behoort.

Het Zwitserse “Bundesamt für Straßen ASTRA” zal deze flessenhals uiterlijk tegen 2025 door een reeks bouwprojecten hebben vervangen: de “Gubrist” krijgt een derde tunnelbuis, die bedoeld is voor het verkeer op de snelweg A1 van St. Gallen naar Bern en Bazel en de twee bestaande tunnelbuizen zullen worden gesaneerd. Bovendien zal het volledige snelwegtraject tussen “Limmattaler Kreuz” en de splitsing “Zürich Nord” in beide rijrichtingen worden uitgebreid naar drie rijvakken en zal de snelweg bij het natuurreservaat Katzensee over een lengte van 580 m worden overdekt.

Buitenwanden voor de dagbouwtunnel Katzensee 
Voor de buitenwanden worden units voor grote oppervlakken van de industriebekisting Mammut 350 worden gebruikt. De 6 m hoge en 80 cm dikke buitenwand in rijrichting St. Gallen is reeds gestort. Er werd gebruik gemaakt van 12,50 m lange en 6 m hoge units voor grote oppervlakken. De units voor grote oppervlakken met een gewicht van elk 9,5 ton konden volledig met een rupskraan worden verplaatst.

Snelle stortfases
Er werd gewerkt met 5 voorzet- en 3 binnenbekistingen met snelle storting:

 • 0,5 dag voor het ontkisten, verplaatsen en voorzetten
 • 1,0 dag voor het wapenen en voorzetten
 • 0,5 dag voor de binnenbekisting
 • 0,5 dag voor het storten

2,5 uur storttijd per stortfase 
De Mammut 350 met zijn hoge mogelijke betondrukopname van 100 kN/m² maakt storten tot 4 m hoogte op elke snelheid mogelijk. Dit is een cruciaal voordeel bij hoge wanden, waar in dit geval ook optimaal gebruik van werd gemaakt. Krachtmeetdozen die aan de bekisting werden aangebracht, zorgden er voor dat de capaciteit van de bekisting volledig kon worden benut zonder ze te overschrijden.

„Wij hebben tot 6 stortfases per week gestort en we liggen zelfs voor op de planning. Ook de kwaliteit is uitstekend“, hoofduitvoerder Giuseppe Petrolo van Marti is heel trots op het tempo en de betonoppervlakken die hij met Mammut 350 heeft behaald.

Als het verkeer is omgeleid, zal dit jaar de midden- en de buitenwand in de richting van Bern en de vloer worden gestort.

 
 • MEVA Vakkennis & Referenties

  MEVA Vakkennis & Referenties

  Referenties over projecten in de utiliteits- en woningbouw, de hoogbouw, de constructiebouw und constructiebouw

 • Hoog boven Manchester

  Hoog boven Manchester

  Uiterlijk in 2020 vier appartementsgebouwen tot wel 202 m hoog: het cityproject ‘Deansgate Square’. Aan het werk voor in totaal 194 verdiepingen: het automatische klimsysteem MAC

 • Wiener Neustadt

  Wiener Neustadt

  Op- en afritten, wanden en vloeren in zichtbeton, veel balken, hoekige en ovale kolommen van zichtbeton, afgeronde buitenhoeken en afgeschuinde binnenhoeken.

 • Het “Jugendhaus” in Biberach

  Het “Jugendhaus” in Biberach

  Vloerhoogten van 2,90 m tot 5,80 m, afgeschuinde wanden voor schuin aflopende platte daken, stompe hoeken bij de binnenen buitenwanden: bij het nieuwe “Jugendhaus” in het Duitse plaatsje Biberach vereiste de complexe geometrie het vakmanschap van de MEVA bekistingsplanners en de bouwonderneming.

Bekistinsplaat Volkunststofplaat alkus
MEVA Raamprofiel
... meer dan alleen bekisting
 •  Kies een taal

  Kies uw werelddeel en land Kies een taal (optioneel).

 •  Contact
 •  Zoek

  Zoek op onze site.

 •  Newsletter

  Ontvang elke maand onze newsletter.